top of page

MIELEN VOIMA TYÖSSÄ

HARRI JA ILKKA VIROLAINEN, KIRJAPISTEET:2

Mielen voima työssä-kirjassa käsitellään sitä, miten ottamalla mielen voimavarat käyttöön kuka tahansa voi yltää huippusuorituksiin. Kuinka menestyneiden ihmisten menestyksen takana on se, että he osaavat hyödyntää pontentiaaliaan kokonaisvaltaisemmin.

 

Paljon Ilkka Virolainen ja Harri Virolainen painottavat sitä kuinka tärkeää on työn ohella muistaa nukkua, juoda ja syödä hyvin, sillä väsyneenä ja nälkäisenä tehokkuutesi laskee etkä pysty suoriutumaan yhtä hyvin kuin jos muistat pitää sopivin aikavälein taukoja ja syödä. Tämä on erittäin tärkeä pointti, sillä tiedostan itsekin sen, että jos olen joskus valvonut pitkään, unohtanut syödä tai ollut työpaikalla, jossa ei ole saanut pitää kunnon taukoja olen erittäin väsynyt ja mielentilani on huono. Esimerkiksi työnantajien kannattaisi tiedostaa se, että jos he haluavat työntekijöidensä pysyvän terveenä ja suoriutuvan parhaalla mahdollisella tavalla on heidän varmistettava työntekijöidensä jaksaminen sopivalla määrällä taukoja. Olen itse ensimmäistä kertaa sellaisessa työpaikassa, jossa pidetään todella hyvää huolta työntekijöiden hyvinvoinnista ja jaksamisesta ja sen myös huomaa, sillä työtulos ja energisyys erot ovat silminnähätävän suuret verrattuna aiempiin työpaikkoihini. Olen huomannut myös itse jaksavani tehdä parempaa työtulosta, hymyillä enemmän ja myös työntekijöiden yhteishenki on suomen parasta luokkaa. Kaikki vain sen takia, että siellä on ymmärretty työntekijöistä huolehtimisen arvo ja kuinka se on loppujen lopuksi paljon tuottavampaa kuin taukojen tai työntekijöiden hyvinvointiin liittyvien kustannusten minimointi.

 

Kirjassa oli myös monia hyviä harjoituksia ja vinkkejä, miten esimerkiksi edistää hyvää unta tai miten voit omalla energisyydellä vaikuttaa muihin. Joskus onkin hyvä muistaa yrittää ennemmin tartuttaa oma energisyys toisiin kuin antaa heidän passiivisuutensa tarttua sinuun.

olen itse sellainen ihminen, että muiden ympärillä työskentelevien energisyys ja postitiivisuus tarttuu helposti. Eli aina, jos joku kenen kanssa työskentelen, keskustelen tai olen ylipäänsä minkäämlaisessa kanssa käymisessa on tehokas, motivoitunut ja energinen, silloin myös minä olen. Mutta jos taas toinen on passiivinen ei osallistu aktiivisesti keskusteluun tai on huonolla väsyneellä tuulella saattaa sekin tarttua minuun tai lähinnä laskea myös minunkin aktiivisuus tasoa.  Olen itse yleensä luonteeltani erittäin iloinen, puhelias ja energinen ellen ole nukkunut todella huonosti, joten minulle ihanteellinen tilanne on se, kun ympärilläni on yhtä energisiä ja puheliaita ihmisiä, koska heidän kanssaan keskustelu on molemminpuolisesti aktiivista ja tunnen omien energia tasojeni nousevan huippuun tällaisten ihmisten seurassa. 

 

Multitaskingin on ajateltu joskus olevan todella tehokasta ja hyvä taito, mutta todellisuudessa on tehokkaampaa keskittyä täysillä vain yhteensiaan kerrallaan. Tästä oli kirjassa hyvä kappale. Olen myös itse huomannut, että kun työskentelee ja keskittyy aina vain yhteen asiaan kerrallaan tulee hommat hoidettua huolellisemmin ja todellisuudessa aikaa ei edes mene paljoa enempää kuin silloin, jos yrittää sählätä kaiken kanssa samaan aikaan ja näin ollen myös huolimattomuus virheiden määrä kasvaa. Liian intensiivinen multitasking saattaa aiheuttaa myös pahaa stressiä ja stressi ei ole koskaan terveellistä keholle tai mielenterveydelle. On hyvä siis välillä hallita sitä ja mieluiten oppia tapoja joilla sen voi välttää. Olen itse sellainen, että en oikein edes osaa stressata. Tietenkin myös minä stressaan joskus mutta erittäin harvoin. Joskus joissain tilanteissa jopa tulee selllainen olo, että ehkä nyt olisi sellainen hetki, kun pitäisi stressata mutta se ei vain ilmaannu. Olen myös huomannut, että jos joku muu stressaa paljon ja antaa sen näkyä niin minulle tulee täysin päinvastainen reaktio ja toisen stressaaminen jopa saattaa kadottaa minun kaikki stressin tunteen kauas pois. Olen tästä piisteestä erittäin tyytyväinen, sillä monesti kun olen ollut jossain tilanteessa jossa minun kanssani on muita ihmisiä ja kun he ovat alkaneet stressata niin minä olen pystynyt hillitsemään myös heidän stressi tasojaan rauhallisella ja tyynellä asenteellani.

 

Kirjassa oli myös hyviä vinkkejä keskittymiskyvyn parantamiseen, jotka ovat erittäin hyödyllisiä minulle, sillä oma keskittymiskykyni on välillä erittäin huono ja joskus jopa aika usein. En itse tiedä mistä se tarkalleen ottaen johtuu, että olen niin huono keskittymään, mutta kaikki neuvot ja vinkit joilla pystyisin sitä parantamaan ovat hyödyksi. Olen monta kertaa huomannut, että jos esimerkiksi joku opettaja puhuu pitkään niin tajuan jossain kohtaa, etten olekaan kuunnellut sitä mitä hän on sanonut ainakaan viimeiseen 10 minuuttiin. Kirjojen lukemisessa on sama ongelma, välillä vain tajuan lukeneeni monta sivua niin, että en ole sisäistänyt yhtään mitä niissä oli sanottu. Välillä myös kotona, jos minun tulisi tehdä jotain asiaa saatan keskeyttää sen koska yhtäkkiä siirrynkin tekemään toista asiaa. Olen löytänyt jo muutamia keinoja joilla parantaa keskittymistäni. Yksi on se, että aina jos kuuntelen jotain opettajaa tai vaikka, kun tiimin kanssa istumme dialogissa niin samaan aikaan piirtäminen tai kirjoittaminen parantaa kykyäni kuunnella. 

bottom of page