top of page

TUNNEÄLY TYÖELÄMÄSSÄ 

 DANIEL GOLEMAN, KIRJAPISTEET: 3

Daniel Goleman yhdysvaltalainen psykologian tohtori lähestyy kirjassaan tunneälyä ja sitä miten se vaikuttaa työelämään hyvin tieteellisesti. Kirja on riippumattaan tieteellisestä suuntautumisestaan paljon helppo ja kevyt lukuisempi kuin esimerkiksi verrattuna Eckhart Tollenin kirja Läsnäolon voima, jonka aiemmin olen lukenut. Golemanin Tutkimustietoon perustuva kirja on niin mielenkiintoinen, että sitä ei malttanut aloitettuaan lopettaa lukemasta.

Minua puhutteli eniten Golemanin lähestymistapa tiimityöhön tunneälyn nojalla, sillä me työskentelemme business akatemiassa päivittäin tiimeisssä ja jokaisen meistä siellä täytyy osata toimia ja kehittyä tiimityöskentelyssä. Golemanin mukaan yksi hyvän tiimin avainasioista on tunneäly. Tunneäly ei ole vain sitä, että osaa olla mukava muille se on myös sitä, että osaa tietyissä tilanteissa sanoa asiat suoraan ja olla ehkä vähän ilkeä, sillä tiimi tarvitsee toisiltaan välillä kritiikkiä kehittyäkseen.

 

Golemanin tutkimuksen perusteella ehdottomasti tärkeimmät tunneälylliset taidot joita tiimi tarvitsee ovat mm. aloite kyky, ongelmien ennakointi, yhteistyökyky, empatiakyky, halu kehittyä, luottamus ja organisaatiokyky. 

Goleman antaa paljon ajattelemisen aihetta käydessään läpi eri tutkimuksia. Goleman kirjassaan kertoi tutkimuksesta, jossa selvitettiin syitä johtajien epäonnistumiseen. Tutkimuksessa kävi ilmi, että suurin osa epäonnistuneista johtajista epäonnistui juuri koska heillä oli puutetta yhteistyö taidoissa. Onnistuneet johtajat kertoivat jatkuvasti oppineensa toisilta ja yhdessä.  

Empatiasta Goleman kirjoittaa, että empatian ydin on kanssaihmisten tunteiden havaitseminen ilman sanoja. Empatia on tiimityön perusta, ilman sitä tiimi tuskin toimii kovin hyvin. Jokainen ihminen on jollain tasolla empaattinen ja ne jotka eivät ole ovat mitä luultavimmin psykopaatteja, Golman toteaa kirjassaan. On vain suuria eroja empatiatasojen välillä toiset ovat todella empaattisia ja osaavat pienestäkin jo lukea miltä toisesta ihmisestä tuntuu ja silloin osaa myös toisia paremmin ottaa muut ihmiset huomioon. Mutta empatiaa on helppo käyttää pahankin tekemiseen, jos osaa hyvin lukea muita ihmisiä voi osata myös satuttaa toisia todella hyvin. Nämä ihmiset osaavat lukea koska on helpoin iskeä ja milloin toinen on heikoimmillaan. Näitä ihmisiä onneksi harvemmin löytyy, jotka olisivat samaa aikaa empaattisia ja ilkeitä, sillä empaattisten ihmisten on todettu olevan taipuvaisempia olemaan mukavia ja ystävällisiä tästä johtuu positiivinen mielikuva sanalle empatia. Yleensä jos jotain sanotaan empaattiseksi, lähes aina se mielletään positiiviseksi luonteen piirteeksi. 

Minun mielestäni tämä kirja olisi todella hyvä jokaisen tiimissä työskentelevän lukea, sillä siinä on niin paljon hyviä pointteja ja paljon tärkeää asiaa tiimityöskentelystä. Siksi kirjasta onkin hankala kirjoittaa kohokohtia tai siitä herääviä ajatuksia lyhyesti. Tässä kuitenkin niin lyhyesti kuin maltoin, mutta kirja on mahtava ja se kannattaa lukea tämä on vain pintaraapaisua siitä nerokkuudesta mitä tuolta kansien välistä oikeasti löytyy.

bottom of page