top of page

UUSI NEUVOTTELUVALTA, 

SAMI MIETTINEN, KIRJAPISTEET:2

fullsizeoutput_3c4f.jpeg

SAAT MITÄ NEUVOTTELET, ET MITÄ ANSAITSET

Miettinen kirjassaan jakaa neuvottelu taidot neljän eri käsitteen alle. 

1. VALTA

"Auktoriteettia voi luoda monin eri tavoin. Tosiasia on, että valta antaa aina mahdollisuuden vaikuttaa neuvottelun lopputulokseen."

Neuvottelussa on tärkeää muistaa että neuvotteluun tarvitaan aina vähintään kaksi, Niinkuin miettinen toteaa kirjassaan on ensin ansaittava paikka "neuvottelu pöydästä" ennen kuin voi edes neuvotella. Eli esimerkiksi, jos haluan projektilleni sponsoreita on minun saatava heidän kiinnostus ensin ennen kuin voidaan siirtyä sponsori neuvotteluihin. Tosiasia on, että kukaan ei neuvottele, jos ei näe siitä itselleen minkäänlaista hyötyä eikä se ole kannattavaakaan.

Valta on se kyky jolla neuvottelija saa haluamansa epäsuorasti tai suorasti vaikuttamalla

2. ANALYYTTISYYS

"Hyvä neuvottelija ei tee päätöksiä vain tunteiden pohjalta." 

Analyyttinen neuvottelija tunnistaa itselleen hyödyllisimmän sopimus vaihtoehdon tai kykenee neuvottelemaan sellaisen itselleen. On hyvä olla aina faktat kunnossa ja tietää mitä haluaa, sillä jos menee neuvottelupöytään tietämättä mitä sieltä hakee on vaikea neuvotella itselleen hyödyllisintä sopimusta. Olen huomannut tämän hyvin kun olen tänä vuonna käynyt enemmän sopimusneuvotteluja, että joka kerta kun olen varma siitä mitä tarvitsemme olemme myös saaneet haluamamme ja jopa enemmän. 

3.SOSIAALISUUS

"Hyvä neuvottelija käyttää sosiaalisuutta ja huumoria hyväkseen olematta epäaito."

Koen tämän olevan yksi vahvuuksistan, mutta huolimattomuudella se voi kääntyä myös heikkoudeksi. Osaan usein tulla toimeen todella hyvin ihmisten kanssa ja osaan lukea millaisesta vuorovaikutuksesta he pitävät ja millaisella vuorovaikutuksella he ovat avoimempia kanssani. Kaikista helpoin tapa on aina olla kohtelias, mukava ja hymyillä. Huono puoli mukavuudessa ja kiltteydessä on se, että en osaa välttämättä pysyä kovana jos tilanteen tullen tarvitsee neuvottelupöydässä. Olen kuitenkin tässä opintojen aikana oppinut pitämään puoliani ja etenkin siksi pidin tästä kirjasta mielettömästi, että siinä oli paljon hyödyllisiä neuvoja neuvottelutaitojen kehittämiseen, jota olen jo pitkään halunnut kehittää paremmaksi. Aion viedä tämän kirjan tietoja ehdottomasti käytäntöön, sillä tiukkoja neuvotteluja on vielä edessä. Olen myös huomannut hyvän itsevarmuuden vaikuttavan paljon neuvottelujen lopputulokseen. Jos oikeasti uskot itseesi ja asiaasi on se myös helpompi uskotella vastaneuvottelijalle.

4.PERIAATTEELLISUUS

"Hyvä neuvottelija on aina rehellinen ja pitkässä juoksussa neuvottelijan menestyksen tulee ratkaisemaan maine. Välistävetäjät eivät liike-elämässä menesty."

Uskon vahvasti kaikessa rehellisyyden kantavan pitkälle ja näin olen myös nähnyt työpaikallani IKEAssa, jossa olen myyjänä. Kun myyn asiakkaalle jotain kerron aina 100% totuudella mikä on hänelle paras vaihtoehto, enkä yritä myydä sitä kaikista kalleinta jos se ei ole asiakkaan tarpeisiin se paras vaihtoehto. Näin tekee ja on tehnyt myös muut työntekijät ja olen huomannut asiakkaiden palaavan hyvän ja luotettavan asiakaspalvelun vuoksi. Sama pätee projektissamme, neuvottelussa on oltava luotettava ja näin kasvattaa hyvää mainetta ja taata jatkuva yhteistyökumppanuus. 

Mielenkiintoista on myös se, että maailmalla ylipäänsä suomalaisilla on todella hyvä maine luotettavana ja periaatteellisena kansana. 

Suomalaiset menestyvät nykypäivän neuvotteluissa hyvin. Varsinkin poliitikot, koska suomalaiset eivät puhu päälle, suomalaiset ovat rauhallisia ja tasapainoisia, eivät hölise turhia ja luottamus lakiin on suuri.

Suomalaisilla on siis hyvä maine ja suomalaiset osaavat pitää hiljaisuuden osana dialogia. Hyviä esimerkkejä tällaisista suomalaisista ovat mm. Martti Ahtisaari, Mauri Pekkarinen ja Sauli Niinistö. He ovat myös omalta osaltaa vaikuttaneet Suomalaisten maineeseen hyvinä neuvottelijoina maailmalla. 

Neuvottelutaidon oppiminen on Miettisen mukaan parhaimpia investointeja elämässä, enkä voisi olla yhtään enempää samaa mieltä siitä. Olen aina ihaillut hyviä neuvottelijoita ja koitan koko ajan itse kehittyä neuvottelijana. Jotkut ovat onnekkaita ja saavat jo syntyessään hyvän neuvottelijan taidon lahjan ja sellaiset ihmiset kyllä helposti tunnistaa, mutta on myös hyvin mahdollista harjoitella hyväksi neuvottelijaksi. Ainakin koen itse kehittyneeni sekä kehittyväni siinä kokoajan ja nimenomaan tällaiset kirjat ovat erittäin hyödyllisiä siihen.

bottom of page