top of page

TEE ITSESTÄSI BRÄNDI

KATLEENA KORTESUO, KIRJAPISTEET:2

Brändikäs kirja herätti suuremman mielenkiinnon lukea lisää itsensä brändäyksestä, joten halusin lukea siitä laajemmin kertovan kirjan.

Tee itsestäsi brändi sukeltaa paljon syvemmälle henkilöbrändäykseen, kun brändikäs-kirja vain raapaisi pintaa.

Kortesuon määritelmä henkilöbrändistä: ”Ihminen itse tietyn ryhmän kokemana (lukuun ottamatta niitä ominaisuuksia, tavotteita tai pelkoja, joita ihminen tahallisesti tai tahattomasti piilottaa). Joskus henkilöbrändi-sana viittaa myös suoraan persoonaan itseensä.”

 

Miten henkilöbrändi sitten syntyy? Henkilöbrändi syntyy, kun toistat tiettyjä käyttäytymismalleja, viestit tiettyjä asioita ja pukeudut tietyllä tavalla, kohderyhmäsi oppii näkemään sinut tietynlaisena. Tämä päätee niin perheessäsi kuin myös työpaikallasi. Brändin muodostumistapa on sama, mutta sisällöt vaihtuvat. 

Kortesuon mukaan brändi voi muodostua suorana kokemuksena (omakohtainen kokemus: Puhelin, kasvokkain, meili, suora tv- tai radiohaastattelu, nettikeskustelu) tai välillisenä kokemuksena (jonkun suodattama kokemus: haastattelu lehdessä, editoitu tv-haastattelu, kaverin kertomus). Näistä välillinen kokemus antaa helposti väärän kuvan ihmisestä.

 

Henkilöbrändäyksessä pyritään erottumaan massasta ja toteuttamaan itseään mahdollisimman omalaatuisella tavalla, mutta se ei toimi, jos yrität olla liikaa jotain mitä et ole. Pidemmän päälle sellainen käy raskaaksi ja lopulta ihmiset vain huomaavat teennäisyytesi, koska harvoin ihminen pystyy jatkuvasti esittämään jotain täysin muuta ihmisten seurassa, varsinkin, jos viettää joidenkin kanssa paljon aikaa.

Usein paras brändäys on olla juuri vahvasti omaitsensä, sillä ihmiset pelkäävät toteuttaa itseään, koska massan mukana on tuttua ja turvallisempaa sekä välttää suuremmat arvostelut. 

Olen itse joutunut paljon arvostelun kohteeksi, kun olen oma itseni. Olen kyllä paljon aina saanut siitä myös arvostusta ja ihmisistä suurin osa on, ainakin oman käsitykseni mukaan, tykännyt minusta. Kaikista eniten arvostelua olen saanut siitä, että vähän ”jätkämäisen” luonteeni vuoksi on kaveripiirini aina noin 80-90 prosenttisesti koostunut miehistä. Etenkään monet naiset teinivuosinani, tai edes vieläkään, ole oikein osannut ymmärtää sitä, miten nainen voi tulla niin hyvin toimeen miesten kanssa. 

Henkilöbrändäyksessä on aina hyvä muistaa, että vaikka yrittääkin erottua tarvitsee sen tukea viestiäsi ja persoonaasi. 

On tärkeää muistaa myös, että persoonasi ei saa rakentua henkilöbrändistä vaan henkilöbrändi rakennetaan persoonan pohjalta. 

Kirjasta sai niin ison liudan hyviä vinkkejä henkilöbrändäykseen, että olen todella innoissani, kun luin tämän kirjan. Opin paljon asioita henkilöbrändäyksestä joita en aiemmin tiennyt ja ne saivat minut miettimään miten haluaisin kehittää omaa henkilöbrändiäni esimerkiksi työelämässä menestymisen kannalta. Ennen kuin alan kehittämään henkilö brändiäni sitä varten, on minun mietittävä tarkemmin mihin suuntaan haluan sen viedä ja mitä tulevaisuudessa haluan tehdä. Olen hyvin paljon viime aikoina kallistunut siihen suuntaan, että haluan tehdä jotain missä pääsen käyttämään visuaalista luovuutta. Ennen opintojen alkua olin vielä kahden vaiheilla, että haluaisinko lähteä kehittämään tulevaisuuttani johonkin urheilu painiotteiseen suuntaan vai johonkin missä saan käyttää visuaalisia taitojani, grafiikkaa ja luovuutta. Olen alkanut tulla siihen tulokseen, että jätän urheilun vapaa-ajan harrasuksen tasolle ja lähden hakeutumaan työelämässä visuaaliseen ja luovaan suuntaan sekä kehittämään taitojani ja osaamista sen haaveen pohjalta.

next
bottom of page