top of page

MITÄ TAPAHTUU HUOMENNA SPONSOROINNILLE?

ELLUN KANAT, KIRJAPISTEET: 2

Sponsorointi ymmärretään usein väärin Suomessa. Monelle tulee mieleen sponsoroinnista kun kysytään, että se olisi hyväntekeväisyyttä vaikka todellisuudessa sponsori sopimus on aina kahden kauppa ja yrittäjät näkevätkin sponsoroinnin nykyään strategisesti tärkeänä yrityksen markkinoinnissa. Sponsoroinnilla yrittäjä saa näkyvyyttä ja tavoittaa kohderyhmänsä jopa ehkä paremmin kuin esimerkiksi media markkinoinnilla. Sponsoroinnin onnistumisen eli se että molemmat osapuolet hyötyvät kumppanuudesta tasavertaisesti edellyttää, että osapuolien arvomaailmat kohtaavat. 

Kirjassa mainittiin 9 hyvää vinkkiä tai "sääntöä" onnistuneeseen sponsorin etsintään:

1.Vaatii pohjatyötä 

Pohjatyö eli sen sponsori ehdokkaan kokonaisvaltainen tuntemus sekä selkeät faktat siitä mitä meillä on tarjota heille, jos he lähtevät sponsoroimaan. Esimerkki: Eerikinkadun approille sponsoriksi lähtenyt Hesburger neuvoteltiin mukaan lupaamalla kaksi heidän ravintolaa rastikartalle suorituspaikoiksi sekä merkintä rastikarttaan: Antintalon Hesburger avoinna klo 04:00 asti. 

2.Kyse on siitä kenen arvomaailman jaat, ei kenet tunnet

 

En voi sanoa, että olisimme niinkään miettinyt sponsoreita hakiessa kenenkin arvomaailmaa hirveän syvällisesti.

Kun lähdimme projekti ryhmän kanssa miettimään Eerikinkadun approille sponsoreita, ajattelimme ennemminkin, että kenelle olisi hyötyä meidän sponsoroimisesta. Toisaalta ajattelimme, että jos joku jolla ei olisikaan arvomaailmat ollut samat tai mitään sen suurempaa hyötyä meistä kuin pientä näkyvyyttä ja mahdollisesti ihan täysin väärälle kohderyhmälle, lähtisi siitä huolimatta meitä sponsoroimaan jostain kumman syystä niin ei se meitä haittaa. Ajattelin myös itse heti ne vaihtoehdot läpi johon minulla on suhteita. Toimin siis aluksi täysin tämän "säännön" vastaisesti.

 

Hartwall oli ehdottomasti ensimmäisenä listalla ja he saivatkin tapahtumassa paljon näkyvyyttä, joten Hartwallin kohdalla sponsori suhde oli tasavertainen, molemmat hyötysivät.  Kun taas esimerkiksi yksi sponsoreista, Satavan venepalvelu oli vähän villikortti. He saivat näkyvyyttä, mutta maalaisjärjellä ajateltuna taisi meille olla heidän tuestaan vähän enemmän hyötyä kuin heille. Oli hienoa kuitenkin nähdä, että sellainen yritys lähti niinkin suurella innolla meidän tapahtumaamme tukemaan! Hesburger sai meidän sponsoroinnista varmasti saman hyödyn kuin me jopa ehkä aika paljon paremman, koska meidän tapahtumaamme osallistuneista suurin osa ruokaili heidän kahdessa ravintolassaan vastineeksi sponsoroinnista. 

3.Tutustu huolellisesti Potentiaalisen kumppanin arvoihin ja toimintaan ennen yhteydenottoasi

Tämäkin toteutui meidän sponsorien haussa vähän vajaavaisesti, vähän siitäkin syystä, että ne sponsorit joita me haimme ja saimme oli jo ennalta erittäin tuttuja joten syvällisemmälle tutkimukselle ei tässä tapauksessa ollut edes tarvetta.

   

4. Arvomaailman lisäksi sinun tulee tuntea edustamasi yhteisön arvomaailma ja sitoutumisen aste

Meillä itsellämme ei ole mitään selkeitä arvoja listattuna, emmekä tutkineet syvällisesti kumppaneiden arvomaailmoja sillä selkeimmät arvot tiedustimme ja se riitti meille. Syy miksi me emme aivan toteuta näitä kaikkia "säänttöjä" tai toteutamme ne lievemmässä muodossa on juurikin siinä, että tapahtuma järjestetään vain kerran vuodessa, joten kumppanuus sponsoreiden kanssa ei ole pitkä. Tietenkin pidämme mahdollisimman hyvän huolen siitä, että mahdollisuudet sponsori sopimukseen on aina seuraavana vuonnakin. 

5.Jos sinulla ei ole selkeää kuvaa siitä minkä ongelman kumppani paikkaa yrityksen toiminnassa älä tuhlaa kaikkien aikaa

Olen monta kertaa miettinyt, että miten mahdollisia sponsoreita lähestyisin. Se on erittäin hankalaa, jos ei tiedosta omia tarpeitaan/vaatimuksiaan. Esim. Ennen Eerikinkadun approja en tätä tajunnut, että kuinka paljon helpommaksi se tekee sponsorin haun kun osaa kertoa tarkat speksit: Mitä haluaa ja mitä meillä on vastineeksi antaa. Approjen pääsponsoriksi pääsi vain jos sponsoroi meitä vähintään 500€ + Alv. 24%. Vastineeksi tarjosimme yrityksen logon näkyvyyttä kaikissa käyttämissämme markkinointi materiaaleissa sekä appro kartalla ja fyysisissä lipuissa. Sen lisäksi tarjosimme markkinointia Facebook tapahtuma sivullamme.

6.Kun kysyt kuuntele ja ymmärrä, älä keskity vain omiin tavoitteisiisi

Kun kertoo suoraan mitä sponsorilta kaipaa ei kuulu silti unohtaa neuvottelu varaa, sillä on parempi yrittää pitää mahdollinen sponsori tyytyväisenä, jotta neuvottelut tuottaa tulosta. Esim. Hesburger halusi vähän enemmän vastinetta jos aikoi ryhtyä pääsponsoriksi. He toivoivat yhden ravintolan vielä lisää mukaan kartalle ja näin me teimme. Kun taas Hartwall tarjosi paljon enemmän kuin me pyysimme. Hartwall oli todella isosti mukana ja sponsoroi sekä rahallisesti, että tuotteellisesti.

7.Tunnista millaisia resursseja projektissasi tarvitaan

8.Hio tavoittamisen taktiikkaasi sillä päättäjien tavoittaminen on hankalaa

Tämä kaipaa vielä paljon harjoittelua. Usein olen ennemmin jonnekkin lähettänyt sähköpostia koska soittaminen on jännittänyt, mutta approja järjestäessä kävin jopa kasvotusten neuvottelemassa yhden sponsorimme kanssa kun yritin saada heidät lähtemään meidän kanssa yhteistyöhön, heistä tuli yksi pääsponsoreistamme. Opein, että kasvotusten ja puhelimitse kun pystyy neuvottelemaan asiasta syntyy sopimuksetkin paljon todennäköisemmin. Sen lisäksi, että onnistumis prosentti kasvaa on se myös hyvää harjoitusta tulevaisuutta ajatellen!

9.Älä jätä kumppaneiden hankintaa sille jolla on aikaa vaan sille joka sen osaa

Tästä "säännöstä" olin hieman erimieltä tai ainakin nyt, kun olemme vielä koulussa ja vasta opimme näitä asioita. On hyvä, että se joka on taitava jossain käyttää vahvuuksiaan, mutta olisi myös hyvä, että se joka ei osaa ja mahdollisesti haluaisi oppia tekee tämän ja se joka osaa voi tsempata ja opettaa. 

fullsizeoutput_330d.jpeg
bottom of page