top of page

GOAL MAPPING

BRIAN MAYNE, KIRJAPISTEET: 2

 

Brian Maynen kehittämä goal mapping menetelmä sai alkunsa kysymyksestä ”Miksi jotkut ihmiset ovat paljon menestyvämpiä kuin toiset?”  

Goal mapping on tavoitteiden asettamismenetelmä, joka on parempi kuin tavallinen tavoitteidenmenetelmä, tämä perustuu to do-listojen, unelmien kirjoittamisen ja yleisesti sanojen toiston tekemiseen. Nämä ovat myös tehokkaita sekä paljon yleisempiä mutta ne eivät aktivoi kuin vain vasenta aivopuoliskoa, minkä takia goal mapping on tehokkaampaa. Goal mappingissa yhdistyy niin sanallinen kuin myös visuaalinen puoli, joka aktivoi vasemman aivopuoliskon lisäksi myös oikean käyttämällä mm. kuvia, alitajunnan kieltä ja yhdistäen sanat, kuvat ja symbolit ylivoimaisen tehokkuuden luomiseksi

Goal mapping on toimivaksi havaittu menetelmä tavoitteiden asettamiselle ja saavuttamiselle kaikilla elämänalueilla niin yksilölle kuin ryhmille.  

Tämä kirja on tähän mennessä kolahtanut parhaiten, sillä olen huomannut aina itse olevani visuaalisesti oppivampi ja näin ollen kokenut tärkeäksi esimerkiksi luodessani muistiinpanoja tehdä sen mahdollisimman visuaalisesti. Myös oppikirjat tai kirjat joissa on paljon kuvia tai muuta sanojen tueksi lisättyä materiaalia ovat aina jääneet mieleeni parhaiten, yritin jopa mielessäni muistella joitain peruskoulu ajan oppikirjoja. Ensimmäiset asiat muistuivat mieleeni lähinnä oppikirjojen kuvina, joihin opittava aihe perustui. Brian Mayne toteaa kirjassaan, että me ihmiset näemme unetkin kuvina, emmekä vain teksteinä. Kun ajattelemme jotain, ajatus saa usein tahtomattammekin päässämme jonkin näköisen muodon ilman kirjaimia. Luettuani tämän huomasin, että lukiessani kuvittelin mielessäni Brianin kertomassa minulle teoriastaan, hänellä oli parta ja lasit sekä hänen tyylinsä oli erittäin hippimäinen, mutta haettuani oikean kuvan hänestä ei se mieleeni tullut kuva ollut lähelläkään totuutta. Mutta se, että ajatuksissa kulkee aina mielikuvat kaikesta mitä luemme tai sanoilla meille kerrotaan niin kauan, kunnes näemme jotain konkreettista visuaalista näyttöä näiden tueksi. Kirjojen lukeminen on hyvä esimerkki siitä miten eri tavalla ihmiset voivatkaan asiat kuvitella ennen kuin joku tekeekin niistä elokuvan ja seuraavaksi moni pettyy, kun se ei ollut mitään mitä odotti tai harvemmin se voikin olla juuri sitä mitä odotti.

Kirjassaan Brian Mayne luetteli kaikki 7 askelta, jotka goal mappia tehdessä tulee muistaa 1.Unelmoi 2.Järjestä 3.Piirrä 4.Miksi? 5.Milloin? 6.Miten? 7.Kuka?  Karttojen tekemisen lopuksi tulee ne allekirjoitta, sillä se on yleisesti hyväksytty tapa osoitta, että aikoo pitää sanansa. Ihminen koko ikänsä ehdollistuu siihen, että allekirjoitus sinetöi sopimuksen, joten se tuntuu siltä tässäkin vaiheessa. Näin ollen tavoitteiden saavuttamiseen on sitouduttu ja niiden saavuttaminenkin onnistuu helpommin. 

bottom of page